Kako se pravilno ugrađuju PVC prozori?

 • Kontakt
 • Mapa
 • FAQ

011/407-40-34; 063/105 9222
069/156-30-11; 064/320-10-89

 • PVC stolarija

  PVC stolarija je nezamenljiva u modernom gradjevinarstvu!

 • PVC prozori

  PVC prozori su idealno rešenje za zamenu stare i dotrajale stolarije!

 • Alu stolarija

  Aluminijumska stolarija je odličan izbor za stolariju većih dimenzija!

1 2 3
DVD Company > Kako se pravilno ugrađuju PVC prozori?
Kako se pravilno ugrađuju PVC prozori?
19-Mar-2014

PVC prozori

Stolarija je postala veoma važan dekorativni deo fasade i svojom različitošću u pogledu veličine i oblika u velikoj meri utiče na krajnji izgled objekta. Ali osim izgleda, koji posmatraču svakako može da skrene pogled ili čak i preporuči izvršioca radova, ugrađena stolarija u najvećoj meri utiče na povećanje ili smanjenje energetske efikasnosti. ukoliko znamo da se kroz prozor mogu ostvariti energetski gubici od 30% do 35%, dolazimo do odgovora zašto se zatvaranje zgrada izvodi malim prozorima.

Najčešće korišćeni materijal za proizvodnju stolarije je PVC zbog već mnogo puta pomenutih izuzetnih osobina koje prati konkurentna cena. PVC prozori krase većinu stambenih i poslovnih objekata, ali su neizostavni građevinski element na starim zgradama gde je urađena zamena dotrajale stolarije.

PVC prozori su energetski efikasni

Da bi PVC prozor u potpunosti ispunio stroge zahteve energetske efikasnosti, svaki njegov sastavni deo svojim kvalitetom mora ispratii zahtevano. Tako da:

 • prozor mora biti izrađen od kvalitetnog profila
 • u njega se ugrađuje izolaciono staklo koje osim izolacione uloge mora zadovoljiti niz drugih karakteristika, kao što su maksimalno propuštanje sunčeve svetlosti ili reprodukcija boja
 • svi okovi korišćeni pri proizvodnji prozora moraju biti izuzetnog kvaliteta kako bi omogućili lako rukovanje i maksimalno kvalitetno naleganje prozora prilikom zatvaranja
 • kvalitet ugradnje PVC prozora mora biti na visoko profesionalnom nivou jer od njega zavisi i ukupna energetska efikasnost.

Samo PVC prozor koji ispunjava sve pomenuto je krajnja želja svakog kupca.

Ugradnja PVC prozora

Ugradnja PVC prozora je veoma često povezana i sa ugradnjom balkonskih vrata jer se najčešće u sklopu dnevnog boravka ili spavaće sobe nalazi terasa koja je od od prostorije odvojena prozor vratima. Tako da kada pričamo o ugradnji prozora onda mislimo i na ugradnju prozora i balkonskih vrata. A dva najčešće korišćena postupka na našim prostorima su:

 • mokri postupak montaže koji se koristi kada je spoljna fasada urađena od fasadne cigle i
 • suvi postupak koji se primenjuje na objektima na kojima je urađeno malterisanje i spoljna fasada.

Mokri postupak ugradnje

Kao što smo već pomenuli, ovaj tip montaže se primenjuje u slučajevima kada je spoljna fasada urađena od fasadne cigle. U ovom slučaju 'zidarska' mera je veća od proizvodne mere građevinskih elemenata za 2cm do maksimalno 4cm po visini i širini. Prozori i vrata se postavljaju u rupu, a njihovo učvršćivanje se vrši čeličnim ankerima. Prazan prostor između zida i rama popunjava se ekspandirajućom poliuretanskom penom, a nakon očvršćavanja višak pene se odseče. Sa spoljne strane prostor se popunjava silikonom radi kvalitetnog zaptivanja.

Suvi postupak ugradnje

Suvi postupak ugradnje PVC prozora i balkonskih vrata se primenjuje na objektima na kojima je završeno malterisanje i urađena spoljna fasada. Kod ovog postupka 'zidarska' mera je veća od proizvodne za 1cm po visini i širini. Stolarija se postavi u otvor i bušenjem i tiplovanjem kroz glavnu komoru, ram se pričvrsti za zid. Zatim se prostor popunjava se ekspandirajućom poliuretanskom penom čiji se višak odseče nakon otvrdnjavanja. Sa unutrašnje i spoljne strane prostor se popunjava silikonom. Na kraju se postavlja pokrivna lajsna.

Kako do kvalitetno ugrađene PVC stolarije?

Stolarija se ne menja često, to je jedno od najvećih finansijskih ulaganja u toku renoviranja i greške su nedopustive. Izaberite firmu sa iskustvom, obučenim radnicima, kvalitetnim proizvodima i na kraju Vaša stolarija mora da zablista.

DVD Compani
Pvc stolarija
Alu stolarija

Mob:
011/407-40-34
063-105-9222
069-156-30-11
064-320-10-89

Ime
E-mail
Poruka
* sva polja su obavezna

Sva prava zadržana DVD Compani, 2015. Web dizajn TeshaDesign

Pratite nas na društvenim mrežama
DVD Compani Facebook
DVD Compani Twitter